Muiden kryptovaluuttojen ostaminen ja säilytys

Aiemmassa artikkelissamme käsittelimmekin jo Bitcoinien ostoprosessia, mutta nyt aiomme esitellä myös muutamia muita virtuaalivaluuttoja, sekä sen että miten niitä pääse ostamaan helposti ja vaivattomasti itselleen. Aloitetaan vaikka siitä että mitä erilaisia kryptovaluuttoja markkinoilta tänä päivänä löytyy? Suosituin niistä on luonnollisestikin kaikkien tuntema Bitcoin jota jo aiemmin olemmekin käsitelleet kirjoituksissamme.
Muita markkinoilta löytyviä kryptovaluuttoja ovat seuraavat alla olevasta listauksesta löytyvät:

Tässä siis tällä hetkellä suosituimmat kryptovaluutat. Aiomme myös tässä artikkelissa hieman kertoa siitä että miten niitä on mahdollista ostaa itselleen ja missä niitä on myynnissä.

Kryptovaluutat mitä ne ovat ja miten ne toimivat?

Kryptovaluutat ovat siis salattuja digitaalisia valuuttoja joiden toiminta pohjautuu lohkoketjuun. Niitä voidaan myös siirtää käyttäjien kesken ilman keskitettyä hallintaa jolla tarkoitetaan siis esimerkiksi pankkia taikka jotakin valtiota. Pikkuhiljaa kryptovaluutat ovat myös kehittymässä pelkästä valuutasta myös suuremmaksi systeemiksi – jossa voidaan varojen siirron lisäksi esimerkiksi allekirjoittaa vaikkapa digitaalisia sopimuksia sekä myydään erilaisia palveluja. Yleensä kaikille kryptovaluutoille on ominaista että niitä on olemassa vain tietty rajattu määrä. Kryptovaluutan ostaminen ja myyminen sekä omistaminen ovat kaikki Suomessa täysin laillista puuhaa ja erilaisia kauppapaikkojakin eli pörssejä löytyy varsin hyvin. Kannattaa kuitenkin muistaa että myös kryptovaluuttojen kaupankäynnistä saatavat voitot ovat kokonaan veronalaista pääomatuloa.

Kerrotaan ensin siitä että mistä kyseisiä virtuaalivaluuttoja voi sitten ostaa?

Kaikkia edellä mainittuja kryptovaluuttoja voi nykyisin ostaa siis todella luotettavasti ja täysin turvallisesti useilta eri kauppapaikoilta netistä. Niiden ostoprosessi on kokonaisuudessaan varsin helppo ja nopea toimenpide. Yksi suomalaiselle varsin hyvin sopiva kauppapaikka josta voi ostaa tiettyjä kryptovaluuttoja on Avatrade joka tarjoaa varsin monipuolisen ja laadukkaan valikoiman palvelupaketin, sekä helpon käytettävyyden.
Toinen sopiva osto ja säilytyspaikka kryptovaluutalle on Coinset. Se on helposti ymmärrettävä ja suomen kielellä toimiva pörssi joka on maineeltaan varsin hyvä. Sivuiltamme löytyy myös laadukkaat ja helposti luettavat listaukset erilaisista kryptovaluutta pörsseistä ja niissä on myös kerrottu niiden taustaa ja toimintatapaa.

Hyviä kryptovaluutta pörssejä:

Missä kryptovaluuttaa kannattaa säilyttää?

Kryptovaluutan säilytys on kaikkein viisainta keskittää jollekin laadukkaalle kylmä lompakolle, sillä tämä lisää turvallisuutta aivan todella huomattavasti. Tarjolla on myös erilaisia alusta lompakkoja – jotka kuitenkaan välttämättä eivät ole sieltä turvallisimmista päästä, eli ostaessaan kryptovaluuttoja kannattaa aina valita itselleen niin sanottu Hard Wallet (kylmä lompakko) joka sallii kryptovaluuttojen säilyttämisen myös offline-tilassa. Alla lueteltuna muutamia erilaisia ja turvallisia lompakkovaihtoehtoja:

Paperilompakko

Paperilompakko – on oikeaa paperia johon on joko tulostettu tai kirjoitettu salausavain tai vaihtoehtoisesti joukko sanoja joiden avulla varat voidaan ottaa käyttöön lohkoketjusta. Paperilompakkoa tulee säilyttää turvallisessa paikassa! Se on siinä mielessä turvallinen valinta että se ei ole missään yhteydessä internettiin.

Hardware-lompakko

Hardware-lompakko – Sama pääperiaate kuin paperilompakossa eli salausavain (Private Key) on sisäänrakennettu laitteeseen, eikä se ole siis yhteydessä internetiin. Hardware-lompakot käyttävätkin samoja turvallisuus luokiteltuja siruja kuin esimerkiksi passit tai pankit. Hardware lompakko yhdistetään tietokoneeseen USB-kaapelilla ja se on varsin turvallinen, sillä itse salausavain ei siinä koskaan siirry laitteen ulkopuolelle vaikka se olisikin kytketty internettiin yhdistettyyn laitteeseen.

Mobiililompakko

Mobiililompakko – Mobiililompakoiden käyttöliittymä on varsin samankaltainen kuin Desktop-lompakossa, mutta yleisesti ottaen niitä pidetään tietoturvaltaan hieman alemmalla tasolla kuin muita tarjolla olevia lompakoita. Kannattaa myös ottaa huomioon sellainen seikka että koska niihin kirjaudutaan oman puhelimen kautta (ja keneltäpä meistä ei olisi joskus puhelin hävinnyt tai vaikkapa varastettu) voi tämän kaltaisessa tapauksessa treidaajan kryptovaluutat olla vaarassa puhelimen joutessa vääriin käsiin. Mobiililompakoissa voi kuitenkin hyvällä mielellä säilyttää pieniä määriä kryptovaluuttaa, mutta sitä ei kannattaisi kuitenkaan ottaa ensisijaiseksi vaihtoehdoksi kun halutaan säilöä suuria määriä kryptovaluuttoja.

Pörssi

Pörssi – Myös kryptovaluutta pörsseillä on tarjota omia lompakoita asiakkailleen, eli silloin kryptovaluutat säilytetään omalla tilillä. Nekin ovat varsin hyvä vaihtoehto sijoittajalle, ainakin siinä tapauksessa jos hän haluaa tehdä aktiivisesti kauppaa käyttämällä eri kryptovaluuttoja. Kuitenkin pörssien tilillä kannattaisi säilyttää vain ja ainoastaan sen verran valuuttaa mitä aikoo käyttää treidaukseen, sekä siirtää muut esimerkiksi jonkinlaiseen muuhun lompakkoon. Pörssien lompakoista kannattaa myös aina vertailla niiden veloittamat hinnat, sillä joskus niillä saattaa olla varsin korkeita siirtomaksuja. Pörssi tilillä säilytettävät kryptovaluutat ovat kyllä muuten varsin turvassa, mutta jos sattuu niin ikävästi että sivulle päästään hakkeroitumaan – ovat silloin myös luonnollisesti treidaajan valuutat vaarassa.

Online-lompakko

Online-lompakko – Online lompakot ovat myös varsin hyvä vaihtoehto, sillä niiden etu on se että niillä pääsee kirjautumaan sisään ja hallinnoimaan omia sijoituksiaan oikeastaan miltä tahansa nettiin kytketyltä laitteelta. Aina kuitenkin kannattaa ottaa huomioon turvallisuuskysymykset, eikä ikinä kirjautua omaan online lompakkoonsa epäilyttäviltä koneilta. Online lompakoita käytetäänkin nettiselainten avulla joko itsenäisinä nettisivuina tai selaimen laajennusosina.

Desktop-lompakko

Desktop-lompakko –  Jollekin seuraavista käyttöjärjestelmistä valmistettu ohjelmisto Windows, Linux tai Mac OSx. Jonkun näistä avulla voi siis hallinnoida ja säilöä kryptovaluuttoja Desktop-lompakkoon. Oivallinen valinta kryptovaluuttojen säilytystavaksi jos toiveissa on tehdä niiden avulla esimerkiksi kauppaa pörssissä ja koneen tietoturva on hoidettu asianmukaisesti. Myös tässä tapauksessa valuutta ei ole fyysisesti omalla koneella- vaan turvassa jokaisen valuutan omassa lohkoketjussa tai muussa vastaavassa hajautetussa tilikirjajärjestelmässä eli kryptovaluutat ovat turvassa vaikka tietokoneen kovalevyn hajoaisi. Salausavaimen kopioinnista täytyy pitää aina huolta esimerkiksi kirjoittamalla ne ihan paperille. Desktop lompakon tapauksessa kuitenkin virusturvan täytyy todellakin olla asianmukaisesti hoidettu.

Lompakko kannattaakin valita sen mukaan että mitkä ne omat tarpeet ovat, sekä sen että minkä verran kryptovaluuttaa lompakossa tullaan säilyttämään. On myös hyvä miettiä millä laitteella lompakkoa haluaa käyttää…eli pöytäkoneella, mobiililaitteella vai kenties kummallakin.

Kryptovaluuttojen ostoprosessi

Periaatteessa kaikkien kryptovaluuttojen kohdalla ostoprosessi on varsin samankaltainen. Monesti (ei aina) eri kryptovaluuttojen ostaminen voi myös tapahtua jopa saman pörssin kautta, mutta kannattaakin miettiä jo heti alusta alkaen että minkä tyylistä kauppaa on suunnittelemassa nyt ja jopa tulevaisuudessa – sillä se oma pörssi kannattaa valita näiden kriteerien perusteella. Meitä suomalaisia ilahduttaa myös se että suomenkielisiä pörssejäkin alkaa löytyä onneksi jo varsin hyvin. Näillä kauppapaikoilla myös asiakaspalvelu on joissakin tapauksissa suomenkielistä. Laadukkailla kryptovaluutta pörsseillä löytyy myös yleensä varsin hyvin erilaista infoa asiaan kun asiaan ja tämä on varmasti asia joka ilahduttaa sekä aloittelevaa kuin myös jo vähän kokeneempaakin kryptovaluutan ostajaa.

Kryptovaluuttojen ostaminen on helppoa

Vaikka kryptovaluuttojen ostaminen on varsin helppoa, niitä ei kuitenkaan yleisesti ottaen voi ostaa suoraan Fiat rahalla – eli tällä tarkoitetaan esimerkiksi euroa, dollaria tms. Eli yleensä prosessi menee niin että ensin kryptovaluutan ostajan täytyy ostaa itselleen jotakin toista kryptovaluuttaa, eli esimerkiksi Bitcoiniaän sitten pääsee ostamaan muita kryptovaluuttoja. Tunnetuin suuren yleisän mielessä on siis Bitcoin ja se on myös varmasti monelle se helppo valinta kun halutaan ostaa muita kryptovaluuttoja. Kuten aiemmin jo mainittiin, ennen kun kryptovaluuttaa pääsee ostamaan, täytyy ostajalla olla valittuna joku hyvä lompakko – eli paikka missä hän sitten säilyttää ostamiaan kryptovaluuttoja. Monet kryptovaluuttojen lompakoista toimivat myös mobiilissa ja sellaiselle henkilölle joka onkin paljon liikkeessä tämä on ehdottomasti paras valinta.
Kun lompakko on valittuna, sekä joku muu kryptovaluutta ostettuna – voidaan hypätä sitten ostamaan haluttu määrä jotakin markkinoilta ja valitusta pörssistä löytyvää kryptovaluuttaa.

Alla rautalankaversio siihen miten kryptovaluuttoja ostetaan: